HAMPA

DSC_0328
Denhära hampan som växer hos Thomas och Marina Jakobsson ska omvandlas nu till 100% miljövänliga byggmaterial och byggisoleringsmaterial. De nämligen håller på att odla och förädla hampa produkter. “Fördelen med hampa som byggmaterial är att den lagrar värme i skillnaden till Glasfiber och stenull som bara stoppar värmeflödet. Hampa är naturligt, ekologiskt, har inget behov av kemikalier och är mindre energi krävande vid produkt framställande. Det är ett material som andas, tar till sig fukta och släpper ifrån sig fukta. Därför så får husen ett jämnare inomhus klimat. Möss trivs inte i hampa. Kliar inte när isoleringen hanteras. Det blir låg vikt på hampakalk blandningen. Lätt att bygga runda former med. Inte dyrare att bygga ett helt hus av hampa. Det finns att köpa exempelvis: Hampaströ 1025:- / pall med 250kg, Isolering 14:-/kg, m.m. . cegla
Vill du vara återförsäljare?” Mejla osterlenhampa@tele2.se
hampa
Fiber från Hampa kan användas bl.a. för textil, papper och plast tillverkning, som byggmaterial för husbygge, och som en riktig skönt isoleringsmaterial. Hampfröet är egentligen en nötfrukt med nätådrigt skal. Det innehåller ca 30-32 % fett samt 20-24% protein. Oljan utvunnen från fröet kan göras till bränsle, matolja eller schampo och tvål. Hampa har även läkande egenskaper för människor, och det nämligen visar sig att Hampa kan möjligtvis bota cancer. http://soundofheart.org/galacticfreepress/content/20-medical-studies-prove-cannabis-can-cure-cancer . Vidare kan hampa innehålla så kallad THC (tetrahydrocannabinol) psyko- och neuro- aktiv substans, kallade också cannabinoider. Det finns många sorter av hampa med varierande egenskaper, så att ett sort kan lämpas mest för fiber produktion, medan annat för olja produktion eller annat önskemål.
Enligt http://www.hampa.net ; “Hampan hör till nässelväxternas ordning (Urticales) familjen Cannabaceae. Den är ganska närbesläktad med humlen (släktet Humulus), som hör till samma familj. Det är en ettårig och högvuxen växt (vilken liksom linet egentligen är en kombinerad spånads- och oljeväxt). … Hampan är genetiskt starkt heterogen och därför mycket anpassningsbar till olika sorters miljö och klimat. Härigenom har material med varierande morfologiska och kemiska egenskaper uppkommit (eko- och kemotyper), och anpassats till varierande temperatur-, ljus- och markförhållanden. Mängden cannabinoider avgör om den kan hänföras till drog- eller fibertyp av hampa (Hagen 1995).”
http://www.amazon.com/Emperor-Wears-No-Clothes-12/dp/B0040UI9TU Människan har alltid odlat hampa , 4000 år f.ch och även tidigare. I boken om Hampa historien “The Emperor Wears No Clothes” av Jack Herer kan man läsa bl.a. att “Allt går att göra av Hampa fast den är olaglig att odla i USA sedan någon gång på 1930 talet på grund av att den konkurerade med andra sädesslag …” . Men det ser ut hampa kommer tillbaks nu och det finns exempelvis EU-projekt som sponsrar hampa odlingar. Förmodligen är det året 2003 , när jordbruksverket tillåtit att odla industri hampa . Kolla gärna andra som skriver om hampa på : http://www.ystadsallehanda.se/tomelilla/article1992883/Nu-okar-efterfragan-pa-hampa.html , http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article1995687/Energisnal-friggebod-i-hallbart-ramaterial.html , http://www.sydsvenskan.se/webb-tv/webb-tv-varlden/tv-en-scooter-byggd-av-hampa/ , http://jordbruketisiffror.wordpress.com/2013/08/05/odlingen-av-hampa-i-sverige/, http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/stod/jordbrukarstod/gardsstod/villkor/odlingavhampa.4.37cbf7b711fa9dda7a180000.html , http://hem.passagen.se/osterlenhampa/ .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: